26.1.11

Nova pàgina informativa sobre peces celtes que estan fora del país



La Celtic League ha tret una nova web on es pot fer un recorregut per peces d'art de països celtes que actualemnt no estan en el seu territori original sinó a l'estranger.
ës una bona manera d'aprendre coses sobre aquests sis territoris celtes, i sobre peces extraordinàries com les peces d'escacs de Lewis/Leodhas (Alba) (a la imatge) o peces del segle XX com Na Fianna Eireann dels republicans irlandesos.

la podeu visitar a:

http://celticartefacts.yolasite.com/

3.1.11

Mor Ian Noble, mecenes de la llengua gaèlica escocesa



Sir Ian Noble va morir aquest passat dia de Nadal als 75 anys. Impulsor del college en llengua gaèlica el 1973 Sabhal Mòr Ostaig i de iniciatives de caire econòmic per tal d'impulsar l'economia de zones gaèlico-parlants.
La seva riquesa ja procedia d'avantpassats, i la seva família es va comprar una propietat a l'illa de Skye (Eilean Sgitneanach), que els hereus del cap del clan Macdonald es venien per pagar impostos de successió, i allí va fundar el college (integrat actualment en la Universitat de les Terres Altes) en una antiga granja.
Tot i que familiarment no provenia de l'Escòcia gaèlica, es va convertir en un dels principals impulsors privats de les comunitats de parla gaèlica.