13.4.10

Five minutes of Heaven



"Five minutes of hevaen" del director Oliver Hirschbiegel ("Downfall") i amb els actors protagonistes Liam Neeson i James Nesbitt és una película que explora la complexitat del dolor i del camí de la reconciliació en el conflicte dels comtats del nord d'Irlanda.
L'assenitat que es reconstrueix de 1975 és un assessinat real d'un obrer catòlic en mans d'un membre dels paramilitars protestants, que després va estar-se 12 anys a la presó (Neeson a la película). J.Nesbitt per la seva banda representa el germà de l'assassinat, que fou testimoni de l'atac sent jovenet.
33 anys després, es dóna aquest retrobament fictici dins del context del procés de pau i reconciliació irlandés.
Una peticula intimista, amb molta càrrega psicològica dels personatges. Recomanable.

12.4.10

Cas Egunkaria: finalment absolució!!!



Avui s'ha fet publica la sentència absolutòria de tots els encausats pel tancament del diari en euskera Egunkaria.
Set anys després del tancament de l'únic diari en aquesta llengua, la sentència estableix que és poc menys que inconstitucional tancar un mitjà de comunicació, i que no queda provat cap relació d'aquest mitjà amb la banda armada.
Ens preguntem com una situació tan grotesca ha pogut allargar-se set anys.
L'anomenada democràcia espanyola finalment no ha pogut suportar el despròposit de tancar un diari només pel fet de ser escrit en una llengua cfom la basca.

Campanya al carrer a Gal.les


L'ambient electoral està molt animat a G. Bretanya i des d'allí ens arriba una foto, gentilesa de Dogfael (http://tweetphoto.com/17877676) de la parada a Aberystwyth (Ceredigion) de la candidata del Plaid Cymru per la constituency, Penri James.
El Plaid pot recuperar aquest escó...
Endavant Plaid Cymru!!

Rith 2010, tots a correr per l'irlandès!!


Adjuntem el link de la versió en anglès de la Rith 2010, esdeveniment popular que s'ha relaitzat aquest mes de març per primer cop a Irlanda, a semblança del Correllengua, el Korrika basc, Ar Redareg bretó, etc...
Ha passat per 250 poblacions de Irlanda per promoure l'ús de l'irlandès i
es tornara a fer el 2012.

clique sobre el video i surt la cançó, molt animada.

el cap de la cursa de relleus duia un missatge de la presidenta d'Eire.

http://www.rith.ie/Default.aspx?treeid=78

11.4.10

Proposta de llei per la llengua gal.lesa


Després de la llei de 1993, que regulava la cooficialitat del gal.lès, aquest mes de març l'Assemblea gal.lesa ha presentat una proposta de llei per tal d'impiulsar aquesta cooficialitat.
Amb ella es preten fer el gal.lès present al món dels negocis, obligant a companyies de serveis a oferir-lo (cas de les empreses de gas, electricita, telèfons...) i nomenant un comissionat que vetllarà per la seva aplicació real, substituint al "quango" creat pels conservadors en el seu moment.

Aquesta proposta de llei arriba després que el febrer es passes la llei a Londres que conferia a l'Assemblea la potestat de legislar sobre temes lingüistics sense necessitat de l'aprovació de Westminster.

Una nova senyal de l'empenta de l'autogovern gal.lès i esperem que la nova llei sigui un pas endavant en la promoció de la llengua parlada per uns 600.000 habitants d'aquesta nació celta.

Més poders per a Gal.les

L'Assemblea Nacional gal.lesa (Cynelliad) ha acordat dur a terme un referendum per a augmentar els poders d'aquest cos legislatiu, per assemblar-se als obtinguts pel parlament escocès des de la seva creació. 53 dels 60 membres de l'Assemblea han votat a favor del referendum.
La data no ha estat aprovada però es preten fer en aquesta legislatura.
Aquesta votació mostra com el procés de devolució a Gal.les ha anat guanyant suport popular i ara el nou pas és augmentar les competències de l'Assemblea.
Molta sort en el referendum!!!