25.9.09

70 anys de l'Ysgol Gymraeg Aberystwyth


El 1939, davant l'allau de refugiats de ciutats angleses cap a Gal.les, fugint dels bombardejos, que feia perillar l'ús de la llengua gal.lesa, el sr.Ifan ab Owen Edwards, fundador del moviment juvenil Urdd Gobaith, va fundar la Ysgol Gymraeg a Aberystwyth.
Aquesta seria la primera escola a través del gal.lès per a primària. Començà amb només 7 alumnes però aviat arribaria als 71 i hauria d'ampliar les instal.lacions.
L'any 1952 es va integrar a la xarxa pública.
Actualment acull a 370 alumnes i celebra amb orgull aquest 70è aniversari.
Les escoles gal.leses de primària es van consolidant ia rera dia i enguany se n'ha obert una a l'únic comtat gal.lès que encara no en disposava.

Felicitats Ysgol Gymraeg!!!

24.9.09

País de Gal.les i Catalunya, cada vegada més properes



Els companys del blog British nationalist in Wales watch!, que preten desemmascarar els partits d'obediència britànica a Gal.les i seguir la realitat de nacions com la nostra i altres de celtes com Cornualla i Escòcia, es fa ressó del nostre blog.

Tan a Gal.les com a Catalunya hi ha interès per les nostres dues respectives realitats nacionals, amb tants punts en comú.
I ara, amb mitjans com internet, les nostres dues realitats i les seves dues lluites es fan més properes.

No cal dir que és un orgull que companys gal.lesos es fagin ressó de les nostres notícies.Moltes gràcies!!

Cymru a Chatalonia am byth!!!


http://british-nats-watch.blogspot.com/

23.9.09

Una botiga entrenyable a Bretanya





Als països celtes ( i a molts d'altres amb situacions nacionals minoritzades) diversos establiemnts juguen històricament un paer destacat en la propmoció de la cultura i identitat pròpies, enfront d'un estat i un mercat que en volen prescindir.
Casos com les llibreries Les Voltes (Girona), Siop y Pethe (Gal.les)o la llibreria Ar Bed Keltiek (Bretanya) han tingut aquest paper. Aquesta darrera ar està en venda, i esperm que el seu futur sigui almenys tan intens culturalment com el seu passat.El seu propietari, Gweltaz ar Fur, canatutor i activista per la llengua bretona, la obrí l'any 1980.
Gràcies, Gweltaz, pel teu activisme continu.
Breizh Atao!!!

Onze de setembre 2009, un altre alé de llibertat

Enguany hem gaudit (mai tan ben dit) d'una Diada reivindicativa i amb un nivell de participació elevat. Fets com la propera sentència del TC, el referendum d'Arenys de Munt del dia 13, i la exitosa convocatòria de la manifestació de Sobirania i Progrés, PDD i Deumil.cat, han dut la reivindicació per un esta propi a un nivell com feia anys que no es vivia.
La societat catalana, molt més enllà dels partits polítics, ha tornat a dir amb veu alta i clara que el dret d'autodeterminació no ens el pot prendre ningú, i que tard o d'hora l'exercirem.

No us perdeu el video de Vilaweb sobre la manifestació, que val molt la pena.
I moltes gràcies a l'Electrica Dharma per un altre cop deixar-s'ho tot en l'escenari i demostrar que són increibles!!!

http://www.vilaweb.tv/?video=5786

10.9.09

350 anys del Tractat dels Pirineus




Aquest any la manifestació del 7 de novembre té per principal protagonista el trist Tractat dels Pirineus

A continuació posem el programa d'actes de la diada.


Sem catalans!!!

Dissabte 7 de novembre

Perpinyà

Plaça de la República 10h Trobada d'entitats, estands animacions

13h dinar popular

Plaça de Catalunya

14h animacions diverses amb gimcana, jocs reutilitzables,
16h sortida de la manifestació "Commemorem 350 anys"

18h parlaments al Castellet

20h Marxa de torxes (del Castellet a la casa Musical)

21h concerts (Casa Musical)

La Diada reivindicativa


Els amics de Sobirania i Progrés, plataforma cívica que compta amb 22000 adherits pel sobiranisme, lidera la manifestació de demà a les 17 h. a Barcelona sota el lema "Som una nació.Volem Estat propi!".
Aquesta convocatòria, que compta amb el recolzament de personalitats com el president del Barça,l'actor Sergi Lòpez, els professors universitaris S.Cardús i JM.Tericabras, entre molts d'altres, serà amenitzada en viu pels incombustibles "Elèctrica Dharma".

Tots a Barcelona doncs!!!

Bona Diada!!!!

http://www.sobiraniaiprogres.cat/

9.9.09

Rhodri "Wallace" Morgan

No és gens habitual i cal celebrar-ho, que els mitjans de comunicació catalans es fagin ressó d'una entrevista al primer minsitre gal.lès, actualment Rhodri Morgan.
Lider del Plaid Labour,gal.lèsparlant, i cap d'un govern amb suport dels nacionalistes del Plaid Cymru, té la necessitat de guanyar per la Cynelliad (Assemblea gal.lesa)les competències legislatives que té, sense anar més lluny, el parlament escocès.
En les seves declaracions però ja es veu que sap "nadar i guardar la roba"....


http://www.elpunt.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/78798-lal-regne-unit-no-hi-ha-un-constitucional-que-pugui-tombar-un-acord-del-parlamentr.html

8.9.09

Google&gal.lès



Google Translate, el servei de traducció de Google, ha anunciat que ja arriba a 51 llengües de traducció.
Entre les darreres a entrar al servei, hi ha la llengua gal.lesa i la irlandesa.
a googlejar en gal.lès!!!!

Cornualla: l'etern retorn d'una nació




com si d'un escrit de Mircea Eliade es tractés, Cornualla reapareix històricament per a recordar-nos que una vella nació d'Europa batega en aquella franja de terra anexada a l'illa de Gran Bretanya.
El territori dels pobles britons, amb cabdills com Artús, manté viu una identitat diferenciada, que aquest cop lluita per apareixer en el cens que l'estat britànic té previst, com puntualment fa, de enviar a les llars del país el 2011.

grup dels promotors amb més informació en el facebook:

http://www.facebook.com/group.php?gid=46460136689&ref=search&sid=621650579.595612406..1

http://www.independent.co.uk/news/uk/this-britain/the-cornish-they-revolted-in-1497-now-theyre-at-it-again-1782535.html

4.9.09

Per Sant Andreu i William Wallace!!!


El govern nacionalista d'Escòcia, amb l'Scottish National Party en minoria al govern d'Escòcia, ha presntat les iniciatives legislatives pel 2010.
Entre elles, hi ha el referendum anomenat d'independència, que farà referència a la modificació de l'estatus legal d'Escòcia en el "Regne Unit"(?).
Si ve és cert que el govern està en minoria al parlament i necessitaria suports difícils de trobar en els partits britànics, aquesta mesura estava en el manifesto/programa que va permetre guanyar amb un resultat històric el 2007 a l' SNP i és lògic que vulgui portar-lo endavant.
Endavant, Alba/Scotland!!!!!!!!!!!!!!!


la notícia donada pel mateix partit:

http://www.snp.org/node/15623

1.9.09

Ffôn symudol i llengües celtes


Fa un any que l'irlandès es va introduir als menus dels aparells de telefonia mòbil. Ara fa poques setmanes s'anunciava l'acord entre Orange i el fabricant Samsumg per tal de posar en venda terminals amb els menus de les aplicacions en llengua gal.lesa.
Vist aquest impacte positiu a nivell públic, (que s'afageix a l'ús d'aquestes llengües en àmbits com el programari i altres), ja hi ha veus a Escòcia que demanen el mateix tracte pel gaèlic escocès.